Κλήμα -Πλάκα

Μετά την παρακμή της Φυλακωπής, οι κάτοικοι της Μήλου έχτισαν, στην περιοχή του σημερινού Κλήματος, τη δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού που ήταν και το πρώτο του λιμάνι. Κοντά στην παραλία, σώζονται ελάχιστα ερείπια από τα τείχη της.

Ο σημερινός οικισμός του Κλήματος φημίζεται για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική του ιδιομορφία. Αποτελείται από κατοικίες ψαράδων που στον πάνω όροφό τους έμενε ο ιδιοκτήτης και στο ισόγειο φυλασσόταν η βάρκα.

Οι ισόγειοι χώροι που προστάτευαν τα πλεούμενα λέγονται σύρματα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα έσερναν εκεί, δεμένα με χοντρά σύρματα.

Η Πλάκα ή Χώρα, χτισμένη στους πρόποδες ενός Βενετσιάνικου Κάστρου του 13ου αιώνα, είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Μήλου.

Η ανάπτυξή της άρχισε μετά την καταστροφή και εγκατάλειψη της Παλαιάς Χώρας του νησιού, που βρίσκεται στην τοποθεσία της σημερινής Ζεφυρίας.

Η Πλάκα διαθέτει μοναδική θέα στο Αιγαίο και φημίζεται για την κυκλαδίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική της, με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές.

Στην Πλάκα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, που φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική περίοδο και ένα εκμαγείο της Αφροδίτης της Μήλου, προσφορά του Μουσείου του Λούβρου.
Κλήμα -Πλάκα
Μια ταπεινή Βενετία στη μέση του Αρχιπελάγους. Το Κλήμα: ένα πλωτό ψαροχώρι που στα μικρά δίπατα σπίτια του συγκατοίκησαν αρμονικά, χρόνια και χρόνια, άνθρωποι και πλεούμενα…