Άνθρωποι - Παράδοση - Γαστρονομία


Κουφέτο Μήλου
 
Ο πολτός μιας στρογγυλής άσπρης κολοκύθας (χαμηλής)
Για κάθε ποτήρι του νερού πολτό της κολοκύθας:

- 1 ποτήρι νερού ζάχαρη 
- 1 ποτήρι νερού μέλι 
- 4 ξυλαράκια κανέλας
- 3 βανίλιες 
- 1 κιλό ή και περισσότερα (αν θέλουμε) αμύγδαλα ζεματισμένα, χωρισμένα στη μέση (ή ολόκληρα) και ελαφρά καβουρδισμένα


Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα από την εξωτερική της φλούδα και την καθαρίζουμε από τα σπόρια, κόβουμε την ψίχα της σε κομμάτια, την ξύνουμε στην ξύστρα και στύβουμε πολύ καλά τον πολτό της.Ρίχνουμε σε ανάλογη σε μέγεθος κατσαρόλα πρώτα όλα τα άλλα υλικά μαζί και σε λίγο τη ζάχαρη. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι ο πολτός της κολοκύθας να κάνει φούσκες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κουφέτο γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά, ανακατεύοντάς το συνεχώς. Όταν στέκεται πάνω στο κουτάλι του γλυκού, είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.Όταν κρυώσει το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο.
Προσοχή: Η κολοκύθα πρέπει απαραίτητα να είναι άσπρη και στρογγυλή (χαμηλή). Οι ακριβείς ποσότητες των άλλων υλικών που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του γλυκού (ζάχαρη, μέλι κλπ.) θα εξαρτηθούν από το πόσα ποτήρια πολτό θα βγάλει η κολοκύθα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Άνθρωποι - Παράδοση - Γαστρονομία
Μια ολοζώντανη κοινότητα που αντλεί πόρους ζωής απ’ τις υπόγειες πέτρινες φλέβες του νησιού, απ’ τα γενναιόδωρα νερά της θάλασσας κι από τους επισκέπτες του καλοκαιριού.