Μοναδικά Πουλιά

Μοναδικά Πουλιά

Η Μήλος διαθέτει ποικιλία οικοσυστημάτων που περιλαμβάνει πολλά είδη πουλιών. Τα περισσότερα είναι διερχόμενα. Περιορισμένος αριθμός - 43 είδη - φωλιάζει στο νησί, ενώ 21 είδη παραμένουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, μεταναστευτικά «κύματα» πουλιών περνούν πάνω από τη Μήλο με κατεύθυνση προς το Βορρά και πολλά «προσγειώνονται» για να βρουν τροφή,  να ξεκουραστούν και να ξεδιψάσουν.

Τα πουλιά μεταναστεύουν πάλι το φθινόπωρο από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν σε περιοχές με ιδανικές, για αυτά, συνθήκες.

Οι υγρότοποι και οι ακτές της Μήλου φιλοξενούν έναν σημαντικό αριθμό σπάνιων και απειλούμενων παρυδάτιων ειδών, ορισμένα από τα οποία - όπως ο Θαλασσοκόρακας- αναπαράγονται στο νησί.

Ιδανικοί τόποι φιλοξενίας των πουλιών στις προστατευόμενες περιοχές της  δυτικής Μήλου είναι οι βραχώδεις ακτές και οι απόκρημνες πλαγιές του Προφήτη Ηλία όπου φωλιάζουν αρπακτικά, καθώς και οι μικροί υγρότοποι Αχιβαδολίμνη, Αλυκή και Ριβάρι.

Η Αχιβαδολίμνη πήρε το όνομά της από τις χιλιάδες αχιβάδες που υπάρχουν στο βυθό της, που βρίσκεται πίσω από την ομώνυμη παραλία – την ωραιότερη, ίσως, της Μήλου.
Μοναδικά Πουλιά

 

Εκτός από τους μόνιμους «κατοίκους» του, το μοναδικό οικοσύστημα της Μήλου πληθαίνει στο γύρισμα των εποχών, καθώς υποδέχεται φιλόξενα πολλούς χαριτωμένους φτερωτούς μετανάστες…