Μεσογειακή Φώκια

Μεσογειακή Φώκια

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, το σπανιότερο είδος φώκιας, έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα, ζυγίζει 300 κιλά και μπορεί να ζήσει έως 45 χρόνια.

Είναι ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο και το πλέον απειλούμενο στην Ευρώπη. Σήμερα προστατεύεται από διεθνείς, ευρωπαϊκές και ελληνικές νομοθετικές διατάξεις.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 300-400 άτομα του είδους.

Η παρουσία της στη Μήλο καταγράφεται για πρώτη φορά το 1990. Στο νησί εντοπίστηκαν 19 διαφορετικά καταφύγια μεσογειακής φώκιας, 12 κατάλληλα για ανάπαυση και 7 για αναπαραγωγή.

Η ευρύτερη περιοχή Μήλου- Κιμώλου-Πολυαίγου είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα. Σε αυτή την περιοχή, σε μια σπηλιά της Κιμώλου, καταγράφηκε για πρώτη φορά ζωντανά η γέννηση ενός μικρού θηλυκού Monachus monachus

Ο Αριστοτέλης, που θεωρείται πατέρας της ζωολογίας, είναι ο πρώτος που έδωσε επιστημονικά στοιχεία για τη Μεσογειακή φώκια, στο έργο του: “Περί Ζώων Ιστορίαι”.

Αναφορές στη μεσογειακή φώκια εντοπίζονται σε διακόσια, τουλάχιστον, λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής και  Βυζαντινής γραμματείας.

 

Μεσογειακή Φώκια

 

Κάποτε ζούσαν στη στεριά. Πριν είκοσι πέντε εκατομμύρια χρόνια, οι πρόγονοι τους, μετακόμισαν στις θάλασσες, διέσχισαν κολυμπώντας το χρόνο...